Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΤΑΙΛΑΝΔΕΖΙΚΗΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

Υπεύθυνος Ευρώπης ο Γερμανός Grandmaster Mark Klinger 7 ( Dan ) Υπεύθυνος κόσμου / υδρυτής και Πρόεδρος της Korea Thai Boxing Association ο Κορεάτης Grandmaster Moon Bueng – Tae ( 9 Dan )






















































Muay Thai (Thai Boxing) - Kick Boxing
Στο Muay Thai ( Thai-Boxing ) , όπως ονομάζεται γενικός είναι μια παλιά μορφή Kick Boxing και που εξασκείται από πόλους ανθρώπους σε όλων το κόσμο .
Το Muay Thai ( Thai-Boxing ) , είναι μια Πολεμική Τέχνη , η οποία προέρχεται από την Παραδοσιακή Πολεμική Τέχνη των Siam το Krabi Krabong (η τέχνη ξίφους και του δόρυ) , οπού και αυτή προέρχεται από τους αρχαίους Ao Λάι – μια φυλή της Νοτιάς Κίνας .

Οι Φυλή Ao Λάι κινήθηκε από την Νοτιά Κίνα και στην πορεία ονομάστηκε Σιάμ . Η Σιαμέζικη Πολεμική Τέχνη του Krabi Krabong χωρίστηκε στην πορεία σε δυο κομμάτια , τα οποία ηταν η εκπαιδευτική μορφή του Muay Thai ( Thai-Boxing ) και η δεύτερη ηταν η εκπαιδευτική μορφή της τέχνης των όπλων το Krabi Krabong . Αυτός ο διαχωρισμός έγινε από τον γνωστό πρίγκιπα και γνωστή της Πολεμικής Τέχνης τον Ναρεσουάμ .

Κάτω από την εποπτεία του πρίγκιπα Ναρεσουάμ σαν δάσκαλο της Πολεμικής Τέχνης Muay Thai ( Thai-Boxing ) έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι των Σιάμ και στην συνεχεία εξελίχτηκε σε μια μορφή αθλητικού αγώνα ο οποίος διοργανώνονταν σε πανηγύρια αλλά και σε τελετουργίες της θρησκείας τους . Οι Ταϊλανδοί με το πέρασμα των χρονών και άλλαξαν και τροποποίησαν τον τρόπο μάχης τους και τον προσάρμοσαν στον 20 αιώνα ο ποιος εξελιχτεί σε άθλημα .
Στην μορφή η οποία μας είναι γνωστή ως Muay Thai ( Thai-Boxing ) το οποίο είναι ένα από τα σκληρότερα και δυναμικά αθλήματα μέσα σε Ring σε ολόκληρο τον κόσμο .

Το Muay Thai ( Thai-Boxing ) είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ως η επιστήμη του Πολέμου των οχτώ ακρών !!! Τα πόδια , γόνατα , αγκώνες , γροθιές , τα οποία στον αγώνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πλήρως δύναμη . Οι Ταϊλανδοί απέδειξαν ότι η Πυγμαχία τους είναι απλή και εύκολη για κατηγορίες αγώνων μέσα σε Ring σε όρθια στάση , και μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος σε όλων τον κόσμο .

Οι πιο γνωστός Ταϊλανδός αθλητής ήταν ο Nai Khanom Thom , ο οποίος το 1774 , νίκησε 10 μαχητές της Βιρμανίας έναν μετά τον άλλο , μέσα σε μια μέρα ( χωρις προστατευτικά , με γυμνά άκρα !!! ) . Οι παραπάνω αγώνες νικηθήκαν με γνώμονα τον θάνατο των αντιπάλων του , ο Nai Khanom Thom έγινε μετά από αυτό εθνικός Ήρωνας της Ταϊλανδής και μιμήθηκε ως πατριάρχης του Muay Thai ( Thai-Boxing ) μετά τις νίκες του.
Κατά το 1960 μέχρι το 70 αγωνίστηκαν πολλοί αθλητές – μαχητές άλλων συστημάτων ενάντια των Ταϊλανδών , ένα μεγάλο μέρος των αθλητών αυτών νικηθήκαν με Νοκ Αουτ , και με αφορμή των παραπάνω γεγονότων παραδέχτηκε ολόκληρος ο κόσμος την αποτελεσματικότητα , σκληρότητα και ανωτερότητα του Muay Thai ( Thai-Boxing ) .
Ο όρος Thai-Boxing χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τους Κορεάτες , που ηταν και αυτοί που εξάπλωσαν πρώτη την Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία στην Ευρώπη με αφετηρία την Γερμάνια και την Ολλανδία .

Μέσο της εξάπλωσης του Thai-Boxing σε ολόκληρο τον κόσμο , μια σειρά από γνωστούς μαχητές / τεχνίτες στην Αμερική και στην Γερμανία οι οποίοι εξασκούτανε αρχικα σε Κινεζικές Πολεμικές Τέχνες ( Wu Shu / Kung Fu ), Ιαπωνικές ( Karate ) και Κορεάτικες ( Tae Kwon Do , Tangsoodo ) στην πορεία δημιούργησαν ως κατηγορία αγώνα το γνωστό σε όλους μας Kick boxing .

Ο πιο γνωστός και πολύ μοντέρνος για την εποχή του δάσκαλος των Μικτών Πολεμικών Τεχνών ήταν ο μεγάλος Bruce Lee , ο οποίος είχε επηρεαστεί αρκετά από την Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία και την πρόσθεσε στο δικό του μικτό τρόπο μάχης το Jeet Kune Do .

Ο πρώτος πρωταθλητής στα βαρέα κιλά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Kick Boxing ανακηρύχτηκε ένας μαθητής του Lee, Joe Lewis , ο οποίος προερχόταν από το Karate . Σε αυτή την μορφή αγώνα μάλαξαν οι κανονισμοί της κλασικής Ταϊλανδέζικης Πυγμαχίας σε μια μορφή ανάμιξης της Πυγμαχίας και του Karate .
Εξαπλώθηκε γρήγορα στην Αμερική μετά στην Γερμάνια και τέλος στην υπόλοιπη Ευρώπη με την μορφή του σημερινού Kick Boxing.

Τον πρώτο καιρό φαινόντανε ότι αυτός ο τρόπος αγώνα είχε επηρεαστεί έντονα από το Karate και για αυτό τον πρώτο καιρό ηταν γνωστό με την ονομασία Full Contact Karate .
Ο γνωστός ορός Kick Boxing προήλθε μετά από αρκετό καιρό που έγινε δυνατότερη η επίδραση του Thai Boxing .
Και στις Ευρωπαϊκές χώρες έκανε την εμφάνιση του το γνωστό τότε Kick Boxing , όμως είχαν είδη επηρεαστεί από το κλασικό Thai Boxing και το Κορεάτικο Kick Boxing .

Αν και δεν είναι ευρέος γνωστό ότι ο Bruce Lee ηταν εκείνος , που χρησιμοποίησε πρώτος τον ορό Kick Boxing . Οι Ταϊλανδή το ονόμαζαν Muay Thai και οι Αμερικάνοι Full Contact Karate . Ο Bruce συχνά ονόμαζε το δικό τρόπο μάχης Jeet Kune Do ως η Κινέζικη Τέχνη των λακτισμάτων και της Πυγμαχίας ( Kick Boxing ) . Ο όρος Kick Boxing χρησιμοποιήθηκε μετά το 1973 ( οπού πέθανε και ο Bruce Lee ) για να αντιπροσωπεύει γενικότερα όλες της Πολεμικές Τέχνες ως άθλημα .

Λόγω το ότι κάθε Πολεμική Τέχνη είχε τον δικό της Οργανισμό με τους δικούς της κανονισμούς , στην Αμερική κάτω από την αιγίδα της PKA (Professional Karate Association) , δημιουργήθηκαν μια σειρά από κανονισμούς οι οποίοι δεν επέτρεπαν χτυπήματα κάτω από την ζώνη .
Αυτή η μορφή αγώνα είναι πολύ αγαπητή στον κόσμο το 70 , σε πολλά κράτη και ειδικά στην Αμερική .
Την εποχή εκείνη δημιουργείτε στην Αμερική μια Ένωση η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και στην Αμερική η γνωστή WKA ( World Karate Association ) .
Οι κανονισμοί αγώνων επιτρέπουν τα λακτίσματα και κάτω από την ζώνη αλλά όχι γόνατα και αγκώνες . Αυτή η οργάνωση ηταν η πιο γνωστή σε όλο τον κόσμο και κατάφερε και άνοιξε παραρτήματα σχεδόν σε όλα τα κράτη . Οι WKA υπάρχει και σήμερα ( είναι η γνωστή PKA η οποία εξελίχτηκε ) , άλλαξε το όνομα σε World Kickboxing Association . Αυτή η αλλαγή του ονόματος ηταν και η αιτία που ( το 1994 ) που δημιουργήθηκαν δυο οργανισμοί στην Ευρώπη η WKA πλέον Βρετανική και η WKC (World Kickboxing Rates) , αυτή η αλλαγή έσπειρε και την διχόνοια ανάμεσα στους Ευρωπαίους .

Οι Κορεάτες ηταν πάντοτε φίλαθλοι της WKA , όμως είχαν και μια δικιά τους μορφή Ταϊλανδέζικης Πυγμαχίας . Αυτό ηταν το Κορεάτικό Thai / Kick Boxing , οπού επιτρέπονται όλα τα χτυπήματα εκτός αγκωνές ( τουλάχιστον στους ερασιτεχνικούς αγώνες στην κατηγορίες αρχαρίων ) . Βεβαία επηρεασμένοι και από το δικό τους άθλημα το Taekwondo έβλεπες ποικιλία στα λακτίσματα .

Οι Ταϊλανδοί είναι μοναδικοί που επέτρεψαν στα πλαίσια του αθλητισμού τους αγκώνες κατά του αγώνα και αυτό ακόμα και στους ερασιτεχνικούς ! Οι Ταϊλανδοί πρωταθλητές νίκησαν όλους τους αντιπροσώπους άλλων συστημάτων ( μαζί και αθλητές διαφορών Ομοσπονδιών Kick Boxing ) ,με αποτέλεσμα οι Ταϊλανδοί μαχητές να ονομάζονται ακόμα οι " Βασιλιάδες της τέχνης του Ring ".
Στην Διεθνή σκηνή η μοναδική Οργάνωση Kick Boxing είναι η ISKA η πρωινά International Sport Karate Association με έδρα την Αμερική μάλαξε και αυτή την ονομασία της σε "International Sport Kickboxing Association". Αυτή η Οργάνωση εχει διείσδυση σε διαφορά κομμάτια των Δυναμικών Αθλημάτων και ειδικότερα στο Full Contact , δραστηριοποιείτε τοπικά ,εθνικά , διεθνή ,παγκοσμίως σε ολόκληρο το κόσμο .
Δίφορες οργανώσεις ανά το κόσμο συνεργάζονται με δυο οργάνωσης , οι οποιες είναι 1) Thai-Boxing Association of Neuseeland και η 2) WMTC (World Muay Thai Council) , η οποία είναι και οργανώτρια αρχή για το Muay Thai in σε όλο τον κόσμο και στην Αμερική USA της ISKA .
Η Thai-Boxing Association of New Zealand ιδρύθηκε το 1991 με την βοήθεια του Gönner Master (Chai) Surichai Sirisute . Ο Master Chai είναι ένας από τους πρώτους αντιπροσώπους του Thai Boxing σε ολόκληρο τον κόσμο . Ο Master Chai είναι ο ρητής και πρόεδρος της Thai Boxing Association της Αμερικής , που πάνω σε αυτήν στηρίζεται η TBANZ . Η TBANZ αποτελείται από μια σειρά σχολών Kickboxing και διαφορές άλλες οργανώσεις Πολεμικών Τεχνών , οπού όλοι μαζί συνεργάζονται για την σωστή προώθηση του Muay Thai / Kickboxing Federation .

Το πνευματικό υπόβαθρο είναι αυτό που κάνει μια πολεμική τέχνη. Και, όπως συμβαίνει συνήθως στις Ασιατικές Πολεμικές Τέχνες , είναι το τελευταίο που επιφέρει πολλή πειθαρχία και συγκέντρωση σε μία Πολεμική Τέχνη .
Αυτή η πνευματική βάση ονομάζεται Rammuay ( Χορός πυγμαχίας ) ή Wai Kruh ( σεβασμός προς τον εκπαιδευτή / Master).
Με αυτό τον χορό ο οποίος είναι σαν τελετουργικό ο αθλητής τιμά τον εκπαιδευτή και τον αντίπαλο μαχητή του.
Επιπλέον, τιμούν τον Βούδα και τον βασιλιά Ράμα (ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης). Ταυτόχρονα ο αθλητής ετοιμάζεται σωματικά κατά τη διάρκεια της Rammuay / Wai Kruh με ασκήσεις ( stretching ) που περιέχει στους βηματισμούς του .

Κάθε σχολή εχει τον δικό τις χορό Rammuay / Wai Kruh , με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουν σε πια σχολή ανήκουν οι αθλητές . Ένα σημαντικό μέρος του Thai Boxing είναι το παραδοσιακό κάλυμμα στο κεφάλι του αθλητή και το βραχιόλι στο χέρι του . Αυτά καλούνται Mong Κονγκ (στεφάνι κεφάλι) και Prajeat (βραχιόλια). Πριν από την αγώνα το Mong Κονγκ έχει δοθεί από τον Δάσκαλο στους αθλητές .
Προηγουμένως, ο Δάσκαλος εχει γράψει τις ευχές του για να τις δώσεις στους αθλητές μαζί με την ευλογία του Βούδα . Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Mong-Κονγκ δεν είναι φοριέται , αλλά μόνο το Prajeat . Παραδοσιακά πρέπει να φορεθούν Prajeat και στα όπλα πάνω λίγο πριν την μάχη.
Τα σύμβολα αυτά δίνουν δύναμη στους αθλητές πριν τον αγώνα και τους προστατεύουν από σοβαρά χτυπήματα από το γόνατο και τον αγκώνα του αντιπάλου.

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση οπού χρησιμοποιήθηκαν γάντια ηταν το 1921 ή το 1929,
Πριν οι μαχητές αγωνίζονταν με τα χεριά τους τυλιγμένα σε υφάσματα ή σε σκοινιά .
Τα σπασουάρ οπού φοράγανε στις αρχές ηταν από φλοιό καρύδας , κογχύλια, ή από μια ποικιλία μαξιλάρια .
1945 χτίστηκε το πρώτο στάδιο , ανέδειξε πόλους πρωταθλητές οι οποίοι στην πορεία χωριστήκαν σε διάφορες κατηγορίες βάρους . Σύντομα ένα δεύτερο στάδιο χτίστηκε , τα δύο γήπεδα είναι σήμερα βασικά για την επαγγελματική προώθηση του Thai Boxing .

Τον Απρίλιο του 1993 ηταν και τόσο γνωστό το ερασιτεχνικού Thai Boxing . Για αυτό και ίδρυσαν την Διεθνή Ομοσπονδία Muay Thai ( IAMTF ), οποία εχει την πλήρη υποστήριξη από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Ταϊλανδής , επίσης και από το Υπουργείο Παιδείας.
Αυτή η οργάνωση, επιδιώκει να διαδώσει Muay Thai σε ολόκληρο τον κόσμο με την αρχική του μορφή .
Στον ερασιτεχνικό τομέα έθεσε ορούς , ώστε να υπάρχει προστασία κατά τον αγώνα . Προσθέτοντας προστατευτικά κατάφερε και διαφοροποιήθηκε από το Επαγγελματικό .

Τον επαγγελματικό τομέα τον ανέλαβε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Muay Thai (WMTC ). Μέσω της δημιουργίας παρόμοιων συμβουλίων τόσο στην Ταϊλάνδη άλλα και σε αλλά μέρη του κόσμου μπορεί να υπάρχει και να εξασκείται τέχνη του Muay Thai και στην παραδοσιακή του μορφή .


Moon Byung Tae 9.Dan
Πρόεδρος της Korea Hwal Moo Hapkido Association &
Korea Thaiboxing Association
Kim Young Gwan 8.Dan
Αντιπρόεδρος των δυο ομοσπονδιών


Κανονισμοί του Thai Boxing ( Ταϊλανδέζικης Πυγμαχίας )
1.Ρουχισμός και προστασία
- Κοντό σορτς Thai Boxing
- Μασέλα
- Σπασπουάρ
- Γάντια πυγμαχίας 10 oz. / μέχρι 12 χρονών – 12 oz. Επικαλαμίδες ( μαζί με κάλυμμα κουντουπιέ ) - Επιαγκονίδες - Θώρακας - Κάσκα
Τα χρώματα των προστατευτικών πρέπει να είναι ομοιόμορφα ( γάντια , κάσκα , επικαλαμίδες , επιαγκονίδες )
Ανάλογα τους αγώνες θα παρέχονται από την οργανώτρια αρχή των αγώνων .
2. Χρόνος αγώνα
- D-Κατηγορία 3 x 1,5 λεπτά.
- C- Κατηγορία 3 x 2 λεπτά.
- B- Κατηγορία 5 x 2 λεπτά.
- A- Κατηγορία 5 x 3 λεπτά

1 Λεπτό ξεκούραση ανάμεσα τους Γύρους
( μέχρι 12 χρονών = 3 x 1 λεπτά )

3. Κατηγορίες κιλών / Όρια κατηγοριών

Άντρες
Minifliegengewicht 47,627 kg
Juniorfliegengewicht 48,988 kg
Fliegengewicht 50,802 kg
Juniorbantamgewicht 52,163 kg
Bantamgewicht 53,525 kg
Juniorfedergewicht 55,225 kg
Federgewicht 57,153 kg
Juniorleichtgewicht 58,967 kg
Leichtgewicht 61,235 kg
Juniorweltergewicht 63,503 kg
Weltergewicht 66,678 kg
Juniormittelgewicht 69,850 kg
Mittelgewicht 72,574 kg
Supermittelgewicht 76,203 kg
Halbschwergewicht 79,378 kg
Cruisergewicht 86,183 kg
Schwergewicht über 86,183 kg

Γυναίκες
Papiergewicht 46 kg
Halbfliegengewicht 48 kg
Fliegengewicht 50 kg
Bantamgewicht 52 kg
Federgewicht 54 kg
Leichtgewicht 57 kg
Halbweltergewicht 60 kg
Weltergewicht 63 kg
Halbmittelgewicht 66 kg
Mittelgewicht 70 kg
Halbschwergewicht 75 kg
Schwergewicht 80 kg
Superschwergewicht 86 kg

4. Γραμματεία
- 1 Χρονομέτρης
- 3 Κριτές
- 1 Διαιτητής
- 1 Επιθεωρητής αγώνα
- 1 Γιατρός

Ο Διαιτητής παρακολουθεί τον αγώνα και προσέχει να τηρούνται οι Αθλητικοί . Δεν μπορεί να δώσει βαθμούς όμως μπορεί να δώσει τιμωρεί στους αθλητές ποινές και να αφαίρεση βαθμούς !
Οι Κριτές βαθμολογούν στο κάθε γύρο . Τα αποτελέσματα δίνονται με τα την λήξη του αγώνα στον επιθεωρητή ο οποίος τα ελέγχει και τα ανακοινώνει .
5. Τεχνικές
Οι αθλητικοί κανονισμοί στην Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία είναι για να προστατεύουν τους αθλητές και από την άλλη να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα αξιολογήσεις .

5.1 Επιτρεπόμενες Τεχνικές που βαθμολογούνται
Βαθμολογούνται μονό τα δυνατά χτυπήματα .
Χτυπήματα με της γροθιές όλων των ειδών , στο κεφάλι , στο θώρακα , στο στομάχι , στα πλευρά . Χτυπήματα με τους αγκωνές όλων των ειδών στο κεφάλι , στο θώρακα , στο στομάχι , στα πλευρά . Χτυπήματα με τα ποδιά ( κουντουπιέ ή καλάμι ) όλων των ειδών , στο κεφάλι , στο θώρακα , στην κοιλιά , στα πλευρά , στα ποδιά από την μέσα όσο και από την έξω πλευρά . Χτυπήματα με τα γόνατα στο κεφάλι , στο θώρακα , στην κοιλιά , στα πλευρά , στα ποδιά από την μέσα όσο και από την έξω πλευρά .

5. 2 Μη επιτρεπόμενες τεχνικές :
- Κεφαλιές .
- Όλες οι τεχνικές στην πλάτη του αντιπάλου.
- Κλίτσινκ κάτω από την μέση
- Σκούπα
- Ρίψεις
- Χτυπήματα και σπρωξίματα με την εσωτερική πλευρά και την πλαγιές πλευρές του γαντιού .
- Κάθε είδος επιθέσεις μετά την παύση του αγώνα κατά την εντολή του διαιτητή .
- Κάθε είδος επιθέσεις όταν ο αντίπαλος είναι εκτός των σκοινιών .
- Αντιαθλητική συμπεριφορά όπως : δάγκωμα , φτύσιμο ή αποφυγή του αγώνα .
- Να μην υπακούμε στα προστάγματα του διαιτητή .

Όταν ένας αθλητής εκτελεί μη επιτρεπόμενες τεχνικές , όπως περιγράφονται παραπάνω , προειδοποιείτε από τον διαιτητή , όταν επαναλαμβάνει την ιδία παράβαση κανόνων τιμωρείτε με αφαίρεση βαθμού μέχρι και με την διακοπή του αγώνα .

6. Βαθμολογία
Σε έναν γύρο μπορεί ένας αθλητής να φτάσει τους 10, 9 ή 8 βαθμούς . Βαθμολογείτε ανάλογα την Τεχνική των λακτισμάτων – γόνατα , γροθιές – αγκώνες και αξιολογούνται βάση του ύψους και την δύναμη των τεχνικών .
- Επίσημη Παρατήρηση (Ε.Π.) = αφαίρεση ενός βαθμού .
- Μέτρημα = αφαίρεση ενός βαθμού. ( Μ = Knock Down / μέτρημα στο έδαφος )

7. Αποτελέσματα
Κ Ν ( Καθαρή Νίκη ) - Βάσει βαθμολογίας
Ι Σ ( Ισοπαλία ) - Ίδια βαθμολογία των αντιπάλων
Τ Ν Κ ( Τεχνικό Νοκ Αουτ ) – Νίκη λογού τραυματισμού του αντιπάλου
Ν Α – (Νοκ Αουτ ) - Νίκη μέσου ανικανότητας συνέχισης του αγώνα
Π ( Παράδοση ) - Νίκη μέσου παράδοση του αντιπάλου
Ι Π ( Ιατρική Παρέμβαση ) - Ο γιατρός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ματίσει των αγώνα όταν το κρήνη απαραίτητο .
Π Δ( Παρέμβαση Διαιτητή ) - Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει των αγώνα όταν το κρήνη απαραίτητο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: